11 камбани от сребро, мед и цинк огласят Смолян 24.01 | 14:09

Най-малката тежи 8 кг, а най-голямата - над 2 тона

От Олга Андреева

Всеки ден в 16 часа жителите на родопския град Смолян се наслаждават на уникалния звън на руските камбани от катедралния храм "Св. Висарион Смоленски".

Камбаните са с различна големина и музикален тон в диапазон от няколко октави. Най-малката тежи 8 кг, а най-голямата - над 2 тона. Изработени са от мед, цинк и сребро.

Камбаните са уникални, звукът от тях е неповторим и може да се чуе само в този храм, твърди пред БТА студентът по богословие иподякон Даниел Апостолов, който бие камбаните на най-голямата църква в Родопите.

Произведени са в московски завод, който за първи път изнася извън Русия подобен комплект от 11 камбани. Камбаните са така направени, че когато се бият, тоновете им да се допълват и да са в хармония.

Студентът богослов признава, че е много е трудно да се бие една камбана, за да звучи така, че да пее. Самият той е учил умението от московски специалист.

Убеден е обаче, че както молитвата трябва да се произнася с вяра, така и камбаните не могат да се бият без религиозно чувство.

Водещи

Най-четени