11 номинации за „Източния бряг на Европа“ 22.04 | 14:51

„Крадецът на праскови“ и „Търновската царица“ завладяха меломаните отново

От Таня Георгиева

При много оспорвано творческо съперничество приключи VIII-ят международен филмов фестивал "На източния бряг на Европа" в рамките на изложението "Културен туризъм" – Велико Търново, съобщава sever.bg.

В четирите категории се състезаваха филми от Индия, Аржентина, Франция, Гърция, Белгия и др. Нямаше участник, който да не бе завладян от вълнуващата и развлекателна атмосфера. 

Българските участници от предишни години дори изразяваха желанието си да участват отново със същите филми, ако нямат създадени нови продукции. Според  Мария Карагьозова, директор на фестивала, това е изключително радостно, защото тук вече няма значение наградата.

Самото участие означава много повече –  високо ниво на представяне, престиж на допуснатите от журито в надпреварата и най-вече предоставя платформа за успешно популяризиране на туристическите обекти, услуги или дестинации, показвани във филмите и клиповете.

Освен състезателни прожекции тази година бяха подготвени специални изненади за посетителите и зрителите. Едната от тях  се случи само в това издание на Фестивала и се нарича "Филмови спомени". В нея бяха показани туристически филми и български туристически градове и курорти от миналото. Някои от тях са били показвани само по време на някогашните "кино прегледи" преди  повече от 20 години.

В този фестивален модул хората видяха София от 1979г., Несебър от 1952, 1953 и 1963г., Северното черноморие и Варна от 1942, 1948, 1956 до 1966г., Велико Търново от 1943 до 1975г., Плиска и Преслав от 1975г., Боровец от 1946г. и повечето туристически курорти на България от 40-те до 70-те години на миналия век. 

Огромен интерес за гостите на фестивала предизвикаха прожекциите на два от шедьоврите на българското игрално кино за всички времена, снимани в старата столица – "Крадецът на праскови" с неповторимата Невена Коканова и "Търновската царица" с Камелия Тодорова и Стефан Данаилов.

8-членното жури с председател бележитият ни сценарист Симеон Идакиев се затрудни при номинациите и избора на победителите.

Тази година отличието за компонент се присъди на филма "Хляб от Бога, богове от глина", заради режисьорското решение при възстановката на древен ритуал.

Единственият в България фестивал, даващ сцена за изява и състезание на филмови и рекламни видео продукции на туристическа и културна тематика, събра хора от туристически и културни институции и бизнеса, от филмови среди и просто зрители – пътешественици по душа.

Най-четени