20 г. след атентата: Поглед отвъд лявото и дясното в „Андрей Луканов. Без предразсъдъци” 03.10 | 14:33

Непубликувани интервюта за убития премиер на негови приятели и политически противници

От iNews.bg

20 години след убийството на Андрей Луканов неговите наследници, с помощта на социолога Кънчо Стойчев, разрешават да се публикуват изказвания на приятели и политически противници на бившия лидер в книга, която рисува един различен портрет на човека зад политика. "Андрей Луканов. Без предразсъдъци” (на издателство ИК "Сиела”) е компилация от интервюта, взети от обществени фигури, които са дали съгласието си да бъдат публикувани, едва след като изминат две десетилетия от смъртта на Луканов.

В "Андрей Луканов. Без предразсъдъци” ще видим за първи път публикувани изказвания на Петър Дертлиев, Любомир Собаджиев, Любен Беров, Димитър Баталов, Иван Черноземски, Дончо Дончев, Иван Анастасов, секретарката на Луканов - Светла Масларова, както и на София Луканова, които говорят за отношенията си с Андрей Луканов и за неговата роля в политическите процеси в края на 80-те и началото на 90-те години. Интервютата в книгата са записани от Боряна Драганова и от журналиста Тома Томов.

Книгата излиза в навечерието на кръглата годишнина от убийството на Луканов на 2 октомври 1996 г., но тя няма да хвърли светлина върху атентата срещу бившия министър-председател на България. Посветена е не на убийството, а на живота и кариерата на Луканов – на неговите възгледи и планове за бъдещето на страната. Изказванията на съперници и приятели на Луканов изграждат образа на една силна и харизматична личност, която стои зад преминаването на България от тоталитарно към демократично управление.

Предговорът към книгата е написан от социолога Кънчо Стойчев, който обективно говори както за непростимите грешки на Луканов, докато е бил на премиерския стол, така и за неговите заслуги и достойнствата му на управляващ, за успехите му, които са слабо известни на широката публика.

В "Андрей Луканов. Без предразсъдъци” са включени и откъси от книги на самия Луканов, като "Социалната демокрация – алтернатива за България" и "Българската корида. Писма от "Развигор", както и текстове на Валери Петров, Леда Милева и Стефан Продев, публикувани във вестник "Дума”. Изданието съдържа и снимки от личния архив на семейство Луканови.

1784687

Андрей Луканов е роден в Москва през 1938 г., син е на изтъкнатия комунист Карло Луканов. След двадесетгодишна кариера в държавния апарат той изиграва основна функция за свалянето на Тодор Живков и оглавява дясното крило на партията, чийто стремеж е преминаване към демокрация и пазарна икономика.

Кънчо Стойчев е български социолог, съосновател на ББСС "Галъп Интернешънъл”. В предговора към книгата той обяснява, че е познавал Луканов само в трите години след "Развигор” и познанството им е изключвало съвместна работа.

"Неговото убийство закри една възможност за развитие на България. Аз все смятам, че като противник или като партньор той даваше една алтернатива. Това липсва. А иначе след самото убийство непосредствено продължи същият поток на мръсотии, на изтъкване и на фабрикуване…", казва за него покойният вече лидер на БСДП и съосновател на СДС Петър Дертлиев.

Водещи