200 бели балона превземат небето в чест на Вагнер 22.05 | 17:44

Студенти отбелязват 200-годишнината от рождението на композитора

От Гергана Златкова

Двеста бели балона пуснаха днес в градинката на "Кристал" възпитаници на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в чест на 200-годишнината от рождението на Рихард Вагнер. 

Събитието се състоя до фотоизложбата на открито "Пръстенът на нибелунга" със снимки на Виктор Викторов, посветена на постановката на едноименната тетралогия в Софийската опера и  балет, съобщават от операта. 

Учениците от първи и втори клас в Музикалното училище участваха в церемонията, организирана в рамките на Вагнеровите дни в столицата.

Те започнаха на 10 май с конференция в БАН, посветена на германския композитор. 

От 17.00 ч. днес е премиерата на "Залезът на боговете", дългоочакваната последна част от тетралогията.

В продължение на пет години първият оперен театър у нас подготвя грандиозния цикъл от четири опери. През 2010 г. е изпълнена първата от тях - "Рейнско злато", последвана от "Валкюра" през 2011г. И "Зигфрид" през 2012 година. 

От 22 до 29 юни за първи път в България и на Балканите Софийската опера и балет ще изпълни целия "Пръстен на нибелунга".

Режисьор е акад. Пламен Карталов. Диригенти са Павел Балев, Ерих Вехтер и Велизар Генчев. Художник е Николай Панайотов.

Музикален педагог в работата по тетралогията е Рихард Тримборн, работил с едни от най-известните диригенти на 20-и век - Савалиш, Бьом, Караян. 

Солистите са само български оперни артисти, между които Костадин Андреев, Бисер Георгиев, Петър Бучков, Баясгалан Дашням, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Марияна  Цветкова, Олга Михайлова-Динова, Николай Петров, Мартин Цонев. 

Водещи

Най-четени