23 април – Международният ден на книгата и авторското право 23.04 | 11:46

През юни ЮНЕСКО организира форум в Монца, посветен на бъдещето на книгата и навлизането на новите технологии в писмения свят

От iNews.bg

23 април е символична дата за световната литература – на тази дата умират Сервантес, Шекспир и перуанския автор Инка Гарсиласо де ла Вега. И за да е пълно съвпадението всички те умират през 1616 година.

На 23 април обаче са родени автори като Морис Друон, Владимир Набоков и други. По тази причина и от ЮНЕСКО са избрали дата за Международен ден на книгата и авторското право.

Целта на събитието е да окуражим младите хора да открият удоволствието да прочетат книга, разказват от организацията.

Традицията тръгва от испанската област Каталуния, където на днешния ден отбелязват и празник на св. Георги. На този ден се подаряват рози за всяка купена книга.

За да има успех обаче от ЮНЕСКО призовават за подкрепа всички заинтересовани страни – автори, издатели, учители и библиотекари, частни и държавни институции, неправителствени организации и медиите.

"Книгите са най-силната форма на диалог между хората, общностите и между поколенията", се казва и в официалното изявление на президента на организацията Ирина Бокова по повод днешния празник.

Тя отбелязва, че книжният пазар страда значително от навлизането на електронните книги и възможностите да се четат книги онлайн. "Това е промяна в индустрията, която засяга издателите, докосва авторите и читателите. Резултатите от тази промяна ще бъдат дълбоки и дългосрочни", смята още Бокова.

Тази промяна дава поле за много дебати и ЮНЕСКО смята да се възползва от възможността да се включи в тях. През юни в италианския град Монца институцията организира форум под наслов "Книгата утре: Бъдещето на писмения свят", става ясно още от думите на Ирина Бокова.

Водещи

Най-четени