400 години от рождението на Петър Парчевич 10.01 | 17:10

Свикват събор на чипровските потомци, разселили се след Чипровското въстание от 1688 г.

От Андриян Георгиев

Общината в Чипровци и историческият музей в града организират множество прояви през тази година по повод навършването на 400 години от рождението на Петър Парчевич, съобщават от общинската администрация, цитирани от БТА.

Планира се свикването на събор на чипровските потомци, в който да участват разселили се по света и в други краища на България чипровчани след потушаването на Чипровското въстание през 1688 г.

Ще бъдат поканени наследници на известните през 17-ти век чипровски родове - Пеячевич, Парчевич, Соймирович и т.н.

По време на събора ще има множество концерти на местни състави и гостуващи от чужбина състави на изселили се чипровчани, а също научни конференции, документални изложби, заря и т.н.

Директорът на историческия музей в Чипровци Анюта Борин заяви, че Петър Парчевич е бил един от най-учените хора в Европа през 17 век. Той е бил католически архиепископ и доктор по каноническо право, владеел е много езици, пътувал е из цяла Европа и навсякъде е говорел за поробеното си отечество България и е работил за създаване на единен съюз срещу турците.

За заслугите му за подобряване на отношенията между Полша и Украйна, които по това време са били във война, Парчевич е получил благородническата титла барон. 

Водещи

Най-четени