72 г. от разстрела на Никола Вапцаров 23.07 | 09:44

Паметта на поета ще бъде почетена и в родния му град Банско

От Кремена Бедерева

Понякога ще идвам във съня ти

като нечакан и неискан гостенин.

Не ме оставяй ти отвън на пътя –

вратите не залоствай.

 

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,

ще вперя поглед в мрака да те видя.

Когато се наситя да те гледам –

ще те целуна и ще си отида.

 

Днес се навършват 72 години от разстрела на Никола Вапцаров. Паметта на поета ще бъде почетена и в родния му град Банско. 

Жители и гости на града ще се поклонят пред паметника на автора на скромно малката, но велика стихосбирка "Моторни песни", преведена на 90 езика.

Много посетители се очакват и в къщата-музей на Вапцаров. Входът днес е свободен. В родния му град ще бъде представен филмът на Костадин Бонев "Пет разказа за един разстрел", съобщава БНР.

Социалната чувствителност и гениална лекота в поетичния изказ на моряка, работника, бореца за справедливост и сега вдъхват живот на традицията учениците в родния му град да рецитират неговия стихове.

В областния център Благоевград също ще отбележат годишнината от разстрела на Вапцаров. Културни институции, училища, читалища и улици носят неговото име с признание. Церемонията по поднасяне на венци и цветя ще бъде пред барелефа на поета, който е поставен на фасадата на Драматичен театър "Никола Вапцаров". Заупокойна молитва ще бъде отслужена в храма на село Бараково, където Вапцаров се е венчал с жена си Бойка. В музея на Балабановата фабрика, където той е работил, създадена от съзнателните братя Панайотов,и са опазени лични вещи и документи на поета.

В София Съюзът на българските писатели организира от 10.30часа пред бившето Гарнизонното стрелбище зад НДК паметно утро във връзка със  72-та годишнина от разстрела на Никола Вапцаров. От 18.00 часа годишнината ще бъде отбелязана с рецитал на поети пред паметника на Вапцаров в градинката зад Националната художествена галерия.

Водещи

Най-четени