828 лета от Въстанието на Асен и Петър 26.10 | 11:42

Във Велико Търново ще има празнична програма

От Филипа Тодева

Със Света литургия във Велико Търново започна честването на 828 години от въстанието на Асен и Петър, провъзгласено на 26 октомври, през 1185 година, съобщиха от общинската администрация. 

Въстанието на Асен и Петър е освободително за българите по време византийското владичество над българските земи. Въстанието избухва празника на Св. Димитър Солунски, породено от увеличаването на данъците. Завършва със създаването на Второто българско царство, управлявано от династията на Асеневци.

Годишнината от въстанието ще бъде отбелязана с литийното шествие с иконата на Св. Димитър до храма "Свети Димитър Солунски".

 То ще бъде посрещнато с изпълнение на църковно-славянски песнопения и рецитал с откъси от стихотворението "Асеневци" на поета Радко Радков.

По-късно кметът на старата столица Даниел Панов ще произнесе празнично слово, посветено на възстанояването на Второто българско царство.  По повод годишнината от основаването на Търновската  архиепископия благодарствен молебен ще отслужи свещеноиконом Славчо Иванов. 

Водещи

Най-четени