910 хил. лв. отиват за археология по Черноморието 10.08 | 16:40

Според Вежди Рашидов през последните 20 г. толкова много за археология не се е давало

От Андриян Георгиев

910 хил. лв. от държавния бюджет ще бъдат отделени за проучване на археологически обекти по Черноморското крайбрежие. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов при посещението на разкопките на Бургаските минерални бани и на проучванията на Аква Калиде.

От тях с 325 хил. лв. ще се финансират проучванията в Созопол. За местността "Акра” в град Черноморец са заделени 90 000 лева. За тракийската гробница в Казанлък ще бъдат дадени 350 хил. лева. За Аква Калиде в Бургас ще се отделят 120 хил. лева. 25 хил. лв. се отпускат за проучване на крепост във Варна.

Парите вече са гласувани на Министерски съвет, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Остров Свети Кирик край Созопол, където в момента текат археологически проучвания, щял да стане достъпен за туристите, откритата археология щяла да бъде експонирана по подходящ начин и щели да се направят съпътстващи атракциони като арт кафета, места за художниците, сцена, за да се премести Аполония там, посочи още Вежди Рашидов. 

Необходимо било да се направи цялостен проект за самия остров и тепърва трябвало да се види колко средства ще са необходими за проучванията. Министърът каза, че се надявал до ранна пролет следващата година проектът да е готов, а финансирането осигурено.

Малък оловен Аполон, част от мраморна украса с Ерос, лекарски мерителни лъжички, шишенца за съхранение на лечебни тинктури, добре запазен архиепископски печат, пулове за вход за банята с различна големина, съобразно ползваните процедури, златни монети от VII–VIII век, златен пръстен за знатна римлянка и мъжки сребърен и позлатен пръстен са част от последните находки на археолозите на проучванията на античния град Аква Калиде в Бургаските минерални бани.

Ръководителят на проучванията Цоня Дражева представи пред културния министър откритията и това, което предстои да се случи на Минералните бани. Сред откритите монети има уникална на Клавдий, на Юлиян – отцепник.

"Сега откриваме много интересни монети, много редки между 330-347 година издават една серия в чест на кръщаването на Бизантион в Константинопол и ние от седемте типа откриваме тук пет типа, които са открити в гроб, явно на много специален човек”, разказа Дражева, цитирана от агенция "Фокус".

При разкопките е открита златна монета на Константин IV Погонат, която е единствената известна златна монета у нас. Има подобна в частна колекция н Словакия.

Дражева обясни, че на Минералните бани най- вероятно Алекси Комнин е направил свое императорско имение.

С дарените половин милион лева от турската фирма "Доуш еко” ще се възстанови в действаща турската баня на Сюлейман Великолепни и ще бъде разкрит музей.

"Кога толкова много се е говорило за археология и се е давало през последните двадесет години, но с емоция и желание", каза Рашидов. "Да ние улучихме тежка криза и това, че няма пари. Въпреки че няма пари никога така емоционално и много за копаене и археология не се е давало. В София бях на инспекция на Лагрото, то излиза чудото на света. Няма такова нещо. Чудя се как години наред нито едно правителство не се е сетило да го разкопае”, каза Рашидов.

Водещи

Най-четени