On! Fest и графити артисти ще изрисуват кулата на ТЕЦ София 17.09 | 21:03

Охладителната кула на ТЕЦ София ще бъде овежена с графити

От Лазар Тодоров

Един от най-внушителните графити mural-и в Европа ще се появи върху лицето на най-мащабната индустриална стена в България – охладителната кула на ТЕЦ София.

Гигантски графит с образа на Dr. Mundo - емблематичният герой на най-популярната видео игра в света League of Legends ще краси една от двете охладителни кули на ТЕЦ София. Образът е единодушно избран от различни възможности.

Графитът ще заема почти цялата предна половина на кулата. Това са повече от 1500кв. м. Самата кула е висока 55м, а за да се покрие площта ще са необходими 30 баки фасадна боя, над 1000 флакона спрейове и висока вишка, с помощта на която артистите ще достигат високите места.

1043751

 

Това е свежа инициатива на организаторите на ON! Fest, която става възможна с любезната подкрепа на Столична Община. Агенцията за развитие на София и на графити зоната на фестивала, поканиха легендарните графити артисти SMUG и BRUS. Идеята е те да осъществят един от най-красивите проекти в подкрепа на Кандидатурата на София и Югозападен район за културна столица на Европа за 2019г.

"Трудно е човек да опише емоцията и усилията около осъществяването на подобна мечта, каквато този проект е за нас. Безкрайно благодарни сме на екипите на Столична Община, Агенция за развитие на София, ТЕЦ София и всички компании, които се включиха с целия си ресурс и приеха проекта като лична кауза. Конкретният повод беше желанието ни да подкрепим кандидатурата на София и региона за европейска столица на културата през 2019 г., но с напредването на реализацията започнахме да мислим за дългосрочни инициативи, които да превърнат подобни индустриални зони в една красива и неразделна част от живота ни. България е изпълнена с такива площи, които просто чакат някой да ги погледне с други очи", сподели директорът на ON! Fest Мартин Кадинов.

Готовият грфит се очаква да изгрее на охладителната кула до 22 септември, в неделя. Тогава, под зоркото око на Dr. Mundo ще бъде награден отборът победител от Балканския шампионат по League of Legends.

Водещи

Най-четени