Автопортрет на Анди Уорхол се продава на търг 25.01 | 17:15

Очаква се цената за него да достигне 5 милиона паунда

От Олга Андреева

Ценен автопортрет на Анди Уорхол в бяло и червено ще бъде продаден в аукционна къща Christie's в Лондон следващия месец, съобщи Ройтерс.

Платното е било в частна колекция повече от 30 години. То е с размери 1,8 на 1,8 метра и изобразява художника, взиращ се в наблюдателя си.

Едната половина от лицето му е в сянка от кърваво червена боя. Творбата е един от общо 11 автопортрета на художника от 1967 г., но единственият в два цвята.

От Christie's оценяват картината на стойност между 3 и 5 милиона британски лири.

Уорхол е бил в блясъка на славата си, когато за първи път е показал този автопортрет заедно с други 10 в Монреал, Канада през 1967 г. на световния панаир Expo 67. Следите на произведението се губят след 1974 г., когато то е закупено от Лео Кастели.

Автопортретът на Анди Уорхол е една от общо 64 творби на следвоенното и съвременно изкуство, които ще бъдат продадени на аукциона в Christie's на 16 и 17 февруари в Лондон.

Очаква се общата стойност, на която ще бъдат продадени произведенията, да достигне 66,4 милиона британски лири. В търга ще бъдат включени още картини на Деймиън Хърст, Герхард Рихтер, Жан-Мишел Баския и други. 

 

Водещи