Ако загубя, губя само мене си... 07.04 | 18:26

Подготвят филм за живота на Васил Левски

От Александър Бакалов

В три манастира край Велико Търново започнаха снимките на игрален филм за Васил Левски. В него ще бъдат представени 31 години от живота на Апостола на свободата. Филмът ще бъде  заснет на различни локации, в четирите сезони, съобщи за БТА Максим Генчев, режисьор на продукцията.

В Къпиновския, Килифаревския и Плаковския манастир ще бъдат заснети сцени с участието на деветгодишния Симеон Филипов, който се превъплащава в ролята на Левски като дете и на  актьора от Плевенския театър Веселин Плачков, който играе ролята на Васил Левски, като зрял човек. Сред сцените, които се заснемат в манастирите е срещата между Левски и Евлоги Георгиев, сцени с вуйчото на Левски - архимандрит Василий, с  брат му Христо, с поп Петър, с Лейла, дъщеря на Мухарем бей и др.

В масовите сцени участват членове на клуб "Традиция" и самодейци от читалищата към община Велико Търново. Според легендите Левски е посещавал и трите манастира по време на обиколките си.

Общо 70 образа ще бъдат представени във филма, каза  режисьорът Максим Генчев. Това са исторически личности, с които Левски се е срещал в живота си и които са оказвали въздействие върху него, посочи той. 

Снимките, които ще бъдат направени край Велико Търново, ще бъдат изпратени на бъдещи копродуценти на филма от България, Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, за да се осигури финансиране на следващия етап на филма, отбеляза режисьорът. 

До момента са осигурени 50 хил. лв. от бюджета на филма, с  които са започнали предварителните снимки. Средствата са от  дарения и от изпратени есемеси, уточни режисьорът.

Водещи

Най-четени