Актьорски страсти в Сатирата 15.02 | 20:01

Взаимни нападки си отправиха директорът и актьори заради пенсионирането на част от актьорите в театъра

От Гергана Златкова

С взаимни обиди и нападки премина днешната пресконференция по повод пенсионирането на част от актьорите в Сатиричен театър "Алеко Константинов".

Въпреки че директорът на театъра Калин Сърменов заяви желание е да събере медиите и журналистите, за да обясни "с документи и цифри" защо се е стигнало до преждевременното пенсиониране на артисти като Павел Попандов и Мария Статулова, на практика се получи нещо съвсем различно.

Пресконференцията премина с напрежение от двете страни, а конфликтът между управата на театъра и Павел Попандов стана повече от очевиден.

Според директора на театъра Калин Сърменов и заместник-директора Васил Банов проблем нямало, всичко се случвало "по процедура", а медиите си били "измислили" историята, с цел сензация. Сърменов заяви, че е имал най-доброто желание Попандов да продължи да играе в представлението "Детектор на лъжата", бил склонен на всякакви компромиси, стига да се постигне консенсус. От страна на артиста обаче нямало подобно желание.

Къде е истината - не се разбра, след като самият актьор потвърди, че не се чувствал желан в трупата, бил му оказван натиск, а молбите му за толерантност и разбиране не били чути и уважени: "Все пак издържам две сестри, и то пенсионерки. Дойдох при теб и те помолих да не ми намаляваш заплатата, но не ми обърна внимание", бяха думите на актьора.

Сърменов отрече да е казвал каквато и да е било лоша дума по адрес на Попандов, всичко било в рамките на добрия тон. Оказа се също, че изказването на звездата от "Оркестър без име" в края на представлението, което е било аплодирано 15 минути, е донесло на актьора дисциплинарно наказание.

Не стана ясно обаче дали е било само "мъмрене и забележка" или действителна парична санкция. "Това, което не можете да ми откраднете, е гражданската позиция и любовта на хората", изказа се Попандов.

Според данните, който заместник-директорът Васил Банов извади, се оказва, че актьорът е на щат в театъра от 2006 година и затова време до днес е изиграл само 4 "мижави", сподели думите му, ролички.

Според него Попандов е знаков киноартист, а не театрален. Пенсионирането му било необходимо, за да се осигури място за други млади таланти. "Ако смятам, че не мога да изиграя нещо, не го правя, отказвам", оправда се Попандов.

Сърменов обаче заяви, че думата "отказвам" е изключително неподходяща в случая - тъй като става въпрос за заплата и театърът има нужда от него. В този случай актьорът няма право на отказ, а ако е на хонорар – тогава може всичко. "Така можеш да убиеш и най-добрият артист – като го накараш да играе нещо, което не е за него!", избухна Попандов.

Това са само малка част от изказванията в продължилата над час пресконференция.

От нея стана ясно, че театърът има нова концепция, която включва акцент върху нови актьорски попълнения, а хората, които заради възрастта или нежеланието си не могат да покрият критериите, ще бъдат пенсионирани.

Намаления на заплати също има, но и увеличения, за тези, които "се раздават на сцената".

Водещи

Най-четени