Акция в подкрепа на изоставени културни паметници 28.02 | 16:59

Инициаторите започнаха от рушаща се сграда в центъра на Варна

От Олга Андреева

Инициатива под наслов "Застрашена сграда = застрашена памет" започнаха днес във Варна три граждански организации с цел спасяване на изоставени културни паметници в града.

Инициаторите са Варненското историко-архитектурно дружество (ВИАД) и две групи от социална мрежа - "Стара Варна" и "Подкрепи застрашени от унищожаване недвижими паметници", посочва БТА.

Началото на акцията беше поставено от една от най-знаковите рушащи се сгради, разположена в центъра на Варна, бивша банка, проектирана през 1922 година от арх. Дабко Дабков. Според Николай Савов от ВИАД автор на скулптурната композиция с орел върху сградата е Кирил Шиваров.

Днес присъстващите поставиха върху телена мрежа на тротоара пред сградата транспарант с призиви за спасението ѝ - "Сградата е оставена да се руши и скоро ще изчезне! Нарушавайки закона, собственикът ограбва и унищожава нашата памет!". Според проверка на инициаторите на акцията собственик на рушащия се културен паметник е гръцка фирма.

Йоана Бонева, участник в акцията, коментира, че имат за цел да заострят вниманието на варненци и да им посочат от кого зависи опазването на сградите. По думите ѝ издирвателската работа на историци и юристи от инициативните организации продължава и скоро ще бъдат посочени следващи собственици на изоставени културни паметници.

Най-четени