Антична винарна изникна след разкопки в Несебър 17.10 | 15:15

Откритият склад с цели амфори, представя нови сведения за курорта

От Лазар Тодоров

Археологическата есен в Несебър поднесе поредното научно откритие на екипа от археолози, съобщават от пресцентъра на Общината. Откритието е свързано с историята и културата на древногръцката колония Месамбрия.

Точно в последните дни на археологическите разкопки в Стария град, екип от археолози, откри отлично запазена антична изба с амфори от средата на V в. пр. Хр.

Древният склад с амфори е на 2500 години и е бил вкопан дълбоко в терена на северния бряг на полуострова и това го е съхранило от посегателствата на времето и по-късните културни напластявания. Избата, с размери 2.60 х 2.50 м, вероятно е принадлежала на къща, разрушена още в средата на 5 в. пр. Хр. при неизяснени засега обстоятелства.

Древната "винарна” представя на науката нови свидетелства за историята на Месамбрия Понтика като важен политически и икономически център в античния свят, за неговите търговски контакти и участието му в средиземноморския културен и търговски обмен през V в. пр. Хр.

В нея археолозите отрили над 30 цели амфори – керамични съдове за пренасяне и съхраняване на вино и зехтин. Амфорите, високи между 0.70 и 0.80 см. са били произведени в големите древногръцки работилници и са пренасяли вино от прочути производители и износители, като островите Хиос, Лесбос, Тасос и др. Всички амфори са открити подредени в редици, с дъната нагоре. Физическата цялост на някои от тях е нарушена, но всички фрагменти са открити на мястото на обекта. Това определено ще позволи да бъдат много лесно реставрирани в първоначалния им вид.

Проучванията се провеждат по проект на Музей "Старинен Несебър”, финансиран от Министерство на културата с участието на археолози-специалисти, докторанти и студенти от НАИМ-БАН, СУ "Св. Климент Охридски” и НБУ.

Водещи

Най-четени