Археологически находки разкриха тракийската история на Царево 17.07 | 18:42

За пръв път в историята на морския град се извършват археологически разкопки

От Андриян Георгиев

От 20 юни 2012 г. в района на църквата "Успение Богородично” в квартал "Василико" в Царево започнаха археологически разкопки – за пръв път в историята на южния черноморски град.

Проучванията се финансират от парите на българските данъкоплатци и са част от мащабния проект "Виа Понтика”. Научният екип е под ръководството на Милен Николов, археолог от Регионалния исторически музей в Бургас.

Интересът към древната история на Царево е голям, но до този момент никой не се е заемал да я проучи професионално. От историческите извори знаем, че древното име на Царево всъщност е Василико – днешният едноименен квартал на града. До ден-днешен по крайбрежната ивица се виждат зидовете на старите къщи на Василико, вече затрупани от дебел пласт пръст и съвременни насипи.

Археологическият обект е в непосредствена близост до църквата "Успение Богородично”. Тази монументална базилика е изградена през 1810 г. и преустроена през 1894 г. Това е най-голямата църква по Южното Черноморие от периода на османското владичество и е достатъчно безпристрастен белег за богатството на старо Василико, понеже бедно градче в никакъв случай не може да си позволи толкова скъп и мащабен строеж, особено в началото на ХІХ в.

Същевременно трябва да се знае, че според някои средновековни извори в района се е намирал манастира "Св. Троица”, който е с неизяснено местоположение. В двора на църквата и по повърхността около нея се откриват многобройни фрагменти от керамични съдове от раннохристиянската епоха (V-VІ в.) и от епохата на Средновековието (ХІІ-ХVІІ в.).

Василико и респективно Царево имат много по-древна история отколкото се смяташе досега. При разкопките са открити многобройни свидетелства за това, че там е имало старо тракийско селище от ІV-ІІІ в. пр. Хр., което е съществувало до към І в. сл. Хр. Много са находките и от ІV-VІІ в., които показват рязка динамика на живота на това място през този период.

Безспорна изненада е и фактът, че от средновековният период са открити находки още от Х в. – с два века по-рано, отколкото се приемаше досега. От ХІІ-ХІV в. също са откритиа много находки, както и от периода ХV-ХVІІІв.

Водещи

Най-четени