Археолози в Созопол се натъкнаха на добре запазена баня 18.02 | 21:56

Откритието ще привлече любителите на културно-историческия туризъм

От Мартина Панайотова

Баня от късноримския период е открита по време на разкопки в Созопол, съобщи пред агенция "Фокус" директорът на НИМ Божидар Димитров.

Сградата е голяма, сравнително добре запазена, дълга е 18 метра и със стени, високи по няколко метра. Археолозите са почти сигурни, че това е баня, тъй като сградата разполага със сложна ВиК инсталация, басейнчета, цистерни за вода (топла и студена).

По думите на Божидар Димитров толкова добре запазена късноримска баня не е намирана по нашите земи, с изключение на Хисаря и Варна.

"Това е едно голямо откритие, което, в съзвучие с останалите сгради в района, и стоящата пред тях крепостна стена, след реставрация, ще бъде един чудесен ансамбъл за културно-историческия туризъм", казва още директорът на НИМ.

В проучванията си пред крепостните стени досега директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев заедно с екипа си са открили средновековния храм "Св. Николай Чудотворец”, заедно с мощи на светеца, два антични храма на Посейдон и Приап.

Направените до този момент разкопки се извършват със средствата на Националния исторически музей, отпуснати му по програмата "Виа Понтика”, на подалия днес оставка Симеон Дянков.

Водещи