Археолози ще проучват българската история в Румъния 05.02 | 13:55

Крепостта в град Липова е била последната столица на Средновековна България

От Мая Александрова

Български и румънски археолози ще проучват крепост край севернорумънския град Липова, съобщи проф. Николай Овчаров. Според учения тази крепост е била последната столица на средновековна България, тъй като след османското завладяване на страната ни синът на Иван Шишман – Фружин, поддържа там българския дух.

Овчаров разказа, че след падането на Търновска България Фружин бяга в Унгария, където става един от най-големите антиосмански борци. През 1426 г. като заслуга за това получава имения и едно от тях е Липа, днес град Липова.

След разгрома при битката край Варна Фружин постепенно губи позициите си в унгарския двор, голяма част от имотите му са отнети и неговите следи изчезват, посочи Овчаров.

Днес учените стигат до крепост, за която се твърди, че е на Фружин. Екип от румънски археолози, в партньорство с Николай Овчаров от българска страна, ще направят теренни обхождания и ще подготвят обекта за разкопки. Според археолога тези проучвания ще напишат нови страници от нашата история.

Предвижда се още през октомври да се състои конференция с участието на българи, румънци и унгарци, на която да се разкаже за тези драматични събития, допълва БТА.

Водещи

Най-четени