Архитектурата не означава само застрояване 05.10 | 14:08

Това е посланието на Sofia Architecture Week, което ще се проведе през ноември

От Олга Андреева

Тазгодишното издание на международния фестивал за архитектура и модерна градска среда Sofia Architecture Week ще постави въпроса доколко архитектурата може да промени света.

Организаторите са убедени, че архитектурата не означава само застрояване и че може да предложи повече от прагматични решения на днешните ни икономически стремежи.

Четвъртото издание на Sofia Architecture Week, което е част от културния календар на София като кандидат за европейска столица на културата 2019 г., ще се проведе от 1 до 6 ноември 2011 г., съобщиха от дирекция "Култура" на Столична община.

Предварителната програма на фестивала включва: "Манифестирай се!” – отворена покана за реакция на манифеста на четвъртото издание на фестивала на тема: "Архитектура с неограничени възможности?”, като най-добрите реакции ще бъдат представени в изложба по време на фестивала; международния архитектурен конкурс "Метростанция 20”; "Университетски работилници” – реакция на фестивалния манифест на студентите и преподавателите от българските университетите, преподаващи Архитектура; конкурса за фасадни облицовки "Re-skin”; парти "Архитекти пускат музика” на 15 октомври в Culture Beat; четири изложби, от общо 16, които ще бъдат открити преди започването на Седмицата на архитектурата.

Сред лекторите тази година са: Фритц Хаег, Томас Конг, Феликс Клаус, Георги Станишев, Саня Галич и Щефан Генчулеску.

В рамките на фестивалната програма ще има още: лекции с международно участие, дискусии, работилници, презентации, професионални вечери, прожекции на филми, партита и др.

За първи път Sofia Architecture Week ще предложи в програма си: дискусии за връзката между архитектура и политика; детски работилници, както за малките (10-12 годишни), така и за младежи (16-18 годишни); филмова програма, подбрана специално за фестивала от директорите на Филмовите фестивали за архитектура в Ротердам и Ню Йорк; платформа за изява на интересни нови конкурси (Позитив-Негатив; Архмодул; 2020-9).

В рамките на тазгодишния фестивал вече стартира международният конкурс за Метростанция 20 на Софийското метро, по инициатива на Sofia Architecture Week и Столична община.

Мястото на фестивала ще е основно на "Перформ Бизнес Център”, ул. "Позитано" 2. 

Водещи

Най-четени