Асамблажи и колажи, фотографии и рисунки в НХА 19.09 | 11:29

Изложбата е част от голям научен проект на двама английски художници

От Андриян Георгиев

Днес (19 септември) от 18:00 ч. в галерия "Академия" на Националната хужествена акедемия (НХА) ще бъде открита изложбата "ДИСТАНЦИЯ 2", съобщават от НХА.

Експозицията представя асамблажи и колажи, фотографии и рисунки на художниците Джон Макленън от Университета "Глиндор", Рексъм, Англия, и Алек Шепли от Университета "Линкълн", Линкълн, Англия.

Изложбата е част от голям научен проект, чрез която двамата автори проучват представянето на фрагменти от работата и "незавършения" проект. Аспектите на разрухата, разрушението и ентропията са обект на изследване и по-голяма част от работите в тази изложба се фокусират върху процеса обратен на разрушението – съзиданието в противовес на това, което е оставеното бавно да гние.

Работата в резултат на този научен проект демонстрира една безкрайна заетост с рязане, поставяне, повторно рязане, съединяване и разединяване в колажите/триизмерните художествени композиции (телескопичност между правене и разваляне) и евентуалната "декомпозиция" или разпад на крайния резултат.

Представянето е придружено от ограничен брой публикации и съвместна лекция на двамата художници в галерията, както и по-подробна дискусия на аспектите на изследователската работа, а също така и предоставяне на форум за дебат на средствата, материалите, процесите и идеите, използвани в контекста на основата на проекта.