Асоциация "Трансформатори" търси идеи за паметника пред НДК 10.08 | 16:26

От общината обаче започват демонтирането му

От Деляна Петкова

Асоциация "Трансформатори" стартира конкурс, посветен на Паметника пред НДК и какво да направим от него. Само след броени дни обаче монументът ще бъде демонтиран.

От асоциацията коментират на своя сайт, че от години текат дебати какво да се направи с пространството пред НДК като цяло без ясно решение.

"Чужденците се тези, на които паметникът е най-интересен, те гледат на него като на нещо уникално, не поредната скулптурна група, гледат на него освободени от всякакви идеологически напластявания", коментират от организацията". И допълват, че са против събарянето на паметника, защото той има потенциал.

Конкурсът обаче идва само броени дни след като от Столичната община взеха окончателно решение за съдбата на "1300 години България", както е официалното наименование на скулптурата със странна форма. Плановете са той да бъде демонтиран, металът ще отиде за скрап, а цялата градинка пред НДК - ремонтирана и обновена.

Вероятно броени дни ни делят от момента, когато монументът остане само спомен. Но и ще бъде интересно да се видят и предложенията на творците и как те виждат мястото в своето въображение. Конкурсът е за колажи и есета по темата.

Всички събрани предложения ще бъдат публикувани на страницата на Асоциация "Трансформатори" във Facebook. Там можете да намерите подробности и за конкурса.

Водещи

Най-четени