Балет "Арабеск" отбелязва 24 май днес 18.05 | 10:01

Днес могат да бъдат видени спектаклите "Нестинарка", "Лудо вино" и "Герман"

От Олга Андреева

Балет "Арабеск" отбелязва 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, с ценни образци от съкровищницата на българското хореографско наследство.

Тази вечер артистите ще представят в Музикалния театър "Нестинарка" на Маргарита Арнаудова, "Лудо вино" на Боряна Сечанова и "Герман" на Антония Докева, съобщиха за БТА от трупата. Тази българска програма представя уникални творби, превърнали се във визитна картичка за "Арабеск", отбелязват от състава.

Спектакълът "Нестинарка" напомня за графично изображение на ритуална книга, където като раздвижена живопис се развива личната драма на Демна. Изтерзана от хорските клюки, неразбрана от любимия човек, отчаяна от самотата си, тя смята, че причината за нейното нещастие е отричането й от Св. Константин. Обезумяла от мъка, Демна танцува в огъня и изгаря в него.

"Лудо вино" на хореографката Боряна Сечанова е закачка, която забавлява зрителите с очарованието и опиянението от свещенодействието на ритуала - народния обичай за направа на вино. За въздействието на спектакъла допринасят и оригиналните костюми, дело на художничката Цветанка Петкова-Стойнова, отбелязват от "Арабеск".

"Герман" тълкува ритуала и свързва българските етнопроблеми с идентичните световни проблеми. Необходимостта на човека да се хармонизира с природата и вярата е в центъра на произведението. Суровостта на ритуала, подсилена и от подбрания от авторката музикален етноколаж, е предопределена от вечния жизнен цикъл живот - смърт - живот.