Без гравитация 21.09 | 14:43

Балет Delrevés за уникалното си вертикално танцово шоу

От Мартина Панайотова

Тази неделя НДК ще приюти една двойка танцьори. Нищо необичайно. Танцьорите обаче няма да влязат в нито една зала на зданието, всъщност, те изобщо няма да прекрачат прага му. Тяхната сцена ще е неговата фасада, защото тези танцьори не признават гравитацията.

Става въпрос за испанската танцова компания Delrevés, която ще изнесе забележителното представление "Guateque". Спектакълът обединява различни художествени езици като съвременен танц, дигитални изкуства и театър, използвайки архитектурата като средство за движение.

В разрез с типичната хоризонтална сцена, тук всичко е обърнато вертикално, а танцьорите като истински акробати, поддържани само от въжета, изследват физическите си възможности и предизвикателствата на стената в уникален синхрон. Хващам ги два дена преди зрелищното шоу, което ще поднесат на софиянци. Ето какво ми разказаха те...

Как се запознахте и как решихте да работите заедно?

– Едуардо започна съвместна работа с школата B612, където се запозна със Сайоа. Бяхме заинтригувани един от друг като хора и като артисти и решихме да направим един експеримент – да комбинираме различните си артистични познания – на танцьор и актриса – и да приложим тази комбинация във вертикалните танци. Взаимодействието между нас бе изключително наситено и позитивно и без да се усетим вече бяхме започнали да обикаляме цяла Франция.

Вашето вертикално изпълнение изглежда наистина интересно и иновативно – как изобщо ви хрумна да го направите именно такова?

Търсихме нов език, на който да можем да се изразим възможно най-пълно. Това е всичко.

Бихте ли споделили каква е главната идея на спектакъла "Guateque", който ще видим на фасадата на НДК?

Стремим се да пренесем зрителите в утопичен свят – свят, в който е възможно да летиш, в който не съществува гравитация и възможностите са неограничени. Идеята е да споделим с публиката ролите, които изградихме в спектакъла и надграждаме по малко всеки път, когато го играем. Фокусираме се върху образите на мъж и жена и цялата палитра от ситуации в които попадат и емоции, които преживяват и всичко това, показано с помощта на танца.

Защо избрахте именно фасадата на НДК за сцена на представлението си?

Ние от Delrevés, не избираме сградите, върху които танцуваме. Практиката е да резервираме конкретни предложения, подадени ни от нашите промотъри и след това адаптираме цялата техника и самия танц към тях. Всеки път изграждаме различна сцена, според наличните пространства.

Може ли да назовете най-необичайната, най-странната сграда, върху която сте танцували?

Две са – дворецът Палацо Векио във Флоренция и легендарната Вила Медичи в Рим.

Коя е най-трудната част от самото представление?

Адаптирането на техниката и реквизита към различните архитектурни пространства.

Случвало ли ви се е да получите някаква контузия, докато танцувате?

Слава Богу, не. Работим изключително внимателно и сигурно.

Какво ще пожелаете на българската публика, която ще ви гледа този уикенд?

Това е първото ни посещение в България и сме изключително признателни на Sofia Dance Week, че ни предоставя възможността да покажем работата си и какво наистина обичаме да правим и тук, върху тази прекрасна сграда. Бихме искали да поканим всички и да споделим с тях нашия "Guateque". Сигурни сме, че ще се забавляват изключително много.

Шоуто на Delrevés ще се случи на 23 септември от 20.30 ч. То е част от Sofia Dance Week и от проекта "Новото лице на НДК”, който се осъществява с подкрепата на Програма Европа на Столична община.



Водещи

Най-четени