Без кожа 24.04 | 16:04

Вижте себе си отвътре на „Човешкото тяло – разкрито и реално“

От Мартина Панайотова

Около 200 експоната на човешки органи и 14 цели тела очакват всички, които биха желали да научат нещо повече за тялото, в което живеят, както и да видят себе си отвътре.

Буквално. Това уникално изживяване ще бъде възможно в рамките на изложбата "Човешкото тяло – разкрито и реално", която вече е подредена и готова да посрещне всички, притежаващи куража да я видят, на 3 ет. в сградата на ЦУМ в София.

"Човешкото тяло – разкрито и реално" набра изключително широка популярност още при първата си експозиция през 2005 година, поради на пръв поглед зловещата си същина – експонатите са реални човешки останки, които са обработени по специален начин и изложени "на една ръка разстояние" от публиката.

Обикновено, когато изложбата пристигне в нова държава реакциите почти винаги са смесени. Когато събитието отвори врати обаче, хората обикновено остават доста очаровани, споделиха организаторите от Premier Exhibitions.

Те уверяват, че "Човешкото тяло – разкрито и реално" е един изключително интересен урок по биология за децата, които били сред най-честите посетители, водени от учителите си.

За да е възможно най-информативна, изложбата е снабдена със специални аудио-гидове, инсталирани до всеки експонат, които "разказват" всички подробности за него.

Според организаторите, изложбата не е предизвиквала някакви по-остри реакции и е била приета добре почти навсякъде, като единственият, който я е затворил е венецуелският президент Уго Чавес.

Колкото до самите експонати, стана ясно, че те са дарени доброволно на Медицинския университет от семействата на починалите. След това те биват обработвани по специален начин, като от тях първо бива отделена водата, а след това се изсушават с ацетон и "запечатват" с полимер – метод, който продължава до една година и ги прави изключително издържливи.

Кои са били хората, които ще видите в рамките на "Човешкото тяло – разкрито и реално" не се знае. Организаторите твърдят, че повечето са от Китай, въпреки че, повечето от експонатите, които вече чакат своята публика на третия етаж в ЦУМ имат европеидни черти – или поне така са направени да изглеждат.

Колкото до самото разпределение на експозицията, тя е разделена на отделни тематични части – костна, кръвоносна, дихателна, мускулна и т.н. системи.

Има отделна секция, където са представени няколко ембриона в различен стадий на развитие, както как изглежда човешкото тяло, разрязано напречно.

На пръв поглед звучи като във филм на ужасите, но изобщо не е толкова страшно – обещаваме.

"Човешкото тяло – разкрито и реално" ще бъде открита за посетители на 25 април и ще пребивава в столицата до месец септември.

Можете да я видите всеки делничен ден и събота от 10 до 20 ч. и между 11 и 19 ч. в неделя.

Билети могат да се закупят на касите на изложбата в ЦУМ, ет. 3.



Най-четени