Белгия идва в България 10.11 | 11:30

Белгийско изкуство, мода и кулинария ще очароват столицата от 10 до 17 ноември

От Лазар Тодоров

Дните на Белгия в България се провеждат за 8-ма пoредна година. Те ще стартират на 10 и ще продължат до 17 ноември в Софи.

"Fun, Food and Fashion".

Това е мотото на тазгодишното събитие. То води началото си от 2006 г. и е ключов форум за поощряването на връзките между България и Белгия в бизнеса, изкуството и кулинарията. Организаторът е Бизнес клуб "Белгия-България-Люксембург" и Посолството на Белгия в гр. София. За пореден път програмата ще изненадва и впечатлява с интересна мозайка от събития, уловили различни проявления и постижения на белгийския национален дух.

На пресконференцията за старта на ежегодното културно събитие посланикът на Кралство Белгия и г-н Франк Янсен, президент на "Белгия- България–Люксембург Бизнес клуб" представиха програмата и акцентите на предстоящата белгийска седмица.

Дните на "Fun, Food and Fashion" включват модно ревю на белгийска текстилнат марка "Caroline Biss”, прожекции на неми филми от началото на 20-ти век и безплатен класически концерт в зала "България" с белгийското дуо ЗЕТА.

Кулинарията ще е традиционен акцент в рамките на дните на Белгийското изкуство. През цялата седмица в магазини Пикадили ще се продават белгийски продукти, които не се намират у нас като кафяви и сиви скариди от Северно море, уникална шоколадова паста Спекулос и редки видове белгийска бира.

11 ноември в хотел "Хилтън София" е официалното откриване на Дните на Белгия. Тогава по традиция ще бъде връчена бизнес наградата Primus Inter Pares ("Пръв сред Равни"). За пета поредна година конкурса събра множество номинации, но само най-добрите от тях ще бъдат почетени по време на празничния прием за откриването.

Участниците в конкурса се състезаваха с проекти в областта на корпоративната социална отговорност, а най-успешните кандидатури получиха отлични оценки от експертното жури.

Представителят на компанията Теодора Борисова анонсира, че юбилеят ще бъде отпразнуван на 14 ноември в гр. София с представяне на макет на първия и единствен самолет захранван от слънчева енергия и с концерт спектакъл на 22 ноември в гр. Варна.

Статуетката, която ще бъде връчена на победителя е изработена от ученици от Школата по изкуствата за деца и младежи в неравностойно положение едал", гр. Варна, където има школи по изобразително изкуство, скулптиране, дигитални изкуства, фотография, кинематография, актьорско майсторство, перкусионна школа, в които изкуство изучават над 130 деца, девойки и младежи.

"Fun, Food and Fashion" 10-17 ноември:

Богата програма на форума започва още в неделя с прожекция на неми филми от началото на 20-ти век, предоставени от белгийската кралска синематека. Музикалната културна част ще бъде представена от Dzeta, дуо за класическа музика в състав Aude Miller (цигулка) и Geoffrey Baptiste (пиано), които ще изнесат концерт в зала "България".

Тазгодишните Дни на Белгия в България предлагат силен моден акцент с мащабно модно ревю по случай 50-та годишнина на текстилната белгийска марка "Caroline Biss”.

От 7 до 13 ноември ще можете да закупите автентични белгийски продукти: скариди от Северно море, белгийски хляб с тъмна бира по традицонна рецепта, уникална торта "Белгия" в цветовете на националния флаг на страната, както и три вида чийзкейк от новата серия "Velvet".

Подробната програма можете да намерите тук.

Водещи

Най-четени