Бившият ни посланик в Брюксел издаде книга 12.10 | 17:06

Леа Коен разкрива своята гледна точка за Холокоста на Балканите в романа си „Ти вярваш“

От Гергана Златкова

Бившият посланик на България в Брюксел и в Берн Леа Коен представи първата си книга у нас. Романът "Ти вярваш" беше анонсиран от издателство "Ентусиаст" в Софийската художествена галеря.

Книгата е разтърсващ разказ в осем епизода за едни от най-драматичните събития в новата българска история. Това е документално-есеистична проза за сложната истина за спасението и не-спасението на евреи в Царство България и в съседните му страни.

Основана на дълги проучвания и огромен документален материал, книгата "Ти вярваш" предлага на читателите гледната точка на Леа Коен върху темата за Холокоста и свързаните с него събития в Царство България и в съседните му страни през периода 1940–1944 година.

В нея за първи път се анализират и публикуват някои нови документи  от швейцарските дипломатически архиви, които разкриват една непозната страница: драматичната битка за спасението на 4500 деца от Македония и Беломорска Тракия, завършила с трагичен неуспех.

Книгата "Ти вярваш" съдържа богат и в голяма степен непознат снимков материал, събран от авторката от лични и частни архиви, от Държавна агенция "Архиви", от архивите на Германия, от изследователските фондове на Холокоста в Йерусалим, Вашингтон и Скопие.

Книгата представи литературоведът, историк, българист и славист проф. д-р Яни Милчаков, бивш посланик в Полша, Словакия, Сърбия и Черна гора. "За пореден път книгата на Леа Коен ни напомня, че Холокостът е отворена рана, която не се лекува нито с бурно мълчание, нито с дипломатично премълчаване, нито с безплодни спорове има ли или няма изконно геноцидни народи", с тези думи проф. Яни Милчаков откри вечерта.

"Тази книга няма как да бъде написана без емоция и съпричастност, но за да бъде излекувана болката, трябва да имаме памет за добротo. Тази памет за добро трябва да съдържа и истината", сподели Леа Коен.

След официалната премиера на книгата в Софийската градска художествена галерия Леа Коен ще има и срещи с читатели в страната, като първите от тях ще бъдат в Пловдив на 16 октомври от 17:30 ч. в Народната библиотека "Иван Вазов" и в Стара Загора на 23 октомври от 18:00 ч. в Регионалната библиотека "Захарий Княжески". През следващите месеци са предвидени представяния на книгата в чужбина.

Водещи

Най-четени