Биг Бендът на БНР представя „JAZZit” 29.04 | 15:20

Музикантите слагат началото на нов джаз фестивал

От Гергана Златкова

Биг Бендът на Българското национално радио открива на 30 април свой джаз фестивал. Новият музикален проект е озаглавен "JAZZit”.

Идеята за създаването му е на Георги Красимиров – Герасим, главен продуцент в дирекция "Музикална продукция и състави" на БНР, а името и програмата на феста са дело на Маестро Антони Дончев – диригент на състава, съобщават музикантите.

"Замисълът е "JAZZit” да прерасне в традиционен музикален проект за Биг Бенда на БНР.

На 30 –ти април е премиерата, в която съм поканил да участват и всички български джаз музика

Засега мога да кажа, че участие са потвърдили "Акустична версия", Ангел Заберски – син, Живко Петров трио, Христо Йоцов – квинтет, Росен Захариев, "Опус 4", Мартин Марков трио и много други.

Започваме точно в 19:00 ч. в Първо студио на БНР, вход свободен", уточнява именитият наш композитор, диригент и пианист Антони Дончев. 21331ad2-ee78-1747-3fd5-11a2f0215387

"JAZZit” - който създаваме с Антони, е част от новата програмна линия за развитие на музикалните състави на БНР", споделя Героги Красимиров - Герасим.

"В условия на финансови рестрикции, подхождаме с активност и оригинална креативност, за да успеем да привличаме все повече нова публика и да отговорим на очакванията на ценители на джаза. "JAZZit” има благородната претенция да бъде тясно фокусиран и да представя най- изявените и водещи имена в съвременния джаз от цял свят.

С Антони Дончев искахме да създадем нова сцена и фестивален форум под запазената марка на БНР , като проектът е израз и на прилагането на новата концепция за развитие на музикалния мениджмънт и продуцирането в дирекция "Музикална продукция и състави" на БНР", обобщава Георги Красимиров.

Вторият концерт в рамките на "JAZZit” e озаглавен "Летящият холандец" и ще се състои на 9 май в Sofia Live Club от 20:00 ч, със специален гост Янив Нахум - тенор саксофон.

Холандският музикант завършва консерваторията в Амстердам и магистърска степен в Manhattan School of Music, където работи с имена като Dave Liebman, Dick Oatts, Gary Dial, Steve Stigl.

През 2004г. allaboutjazz.com награждава Янив в категорията за най-добър джаз албум на годината. От 2005г. дирижира "Amsterdam Jazz Orchestra", композира, аранжира и преподава в Консерваторията в Амстердам.

"Ol' Blue Eyes" е мото на третата фестивална вечер - трибют, посветена на Франк Синатра. Специален гост - Васил Петров, а в програмата са включени вечните хитови заглавия на "The Voce”. Начало 20:00 ч. в Sofia Live Club.

Билети могат да бъдат закупени от Eventim на цени от 10 лв (предварителна продажба) и на входа на Sofia Live Club -15 лв.

Водещи

Най-четени