Близо 18 хиляди монети дарение получи музеят във Видин 19.04 | 15:12

Предадени предмети са били откривани през годините в землището на видинското село Градец

От Елена Коцева

17 754 броя монети - римски, средновековни, западноевропейски и турски, между които има и редки екземпляри- и 246 предметни културни ценности получи дарение Регионален исторически музей-Видин.

Освен монетите в дарението се включват и 246 предметни културни ценности. Сред дарените ценности има средновековни амулети, пръстени, фибули, печати и др.

Дарението се прави от Илия Лачев от с. Градец чрез пълномощника му Ванъо Тодоров.

По сведение на дарителя културните ценности са открити случайно от него и са били притежавани от покойния му син Митко Лачев, почетен гражданин на Видин и известен колекционер в близкото минало.

Според пълномощника на дарителя всичките предадени монети и предмети са били откривани през годините в землището на видинското село Градец.

Дарението предстои да бъде идентифицирано по Закона за културното наследство и включено в фондовете на музея.

По предварителни данни от приемащата комисия, то включва две находки от византийски и средновековни медни монети на видинския цар Иван Срацимир, намерени в землището на с. Градец. Видинският музей притежава три съкровища от сребърни монети на този владетел.

Сред приетите паметници изключително ценен за историята на този край е оловен печат на Георги Синкел – първият български архиепископ от времето на княз Борис I. Досега на науката са известни три такива печата, два от които са открити в Североизточна България и един се пази в Атинския национален музей. Вероятно с него е бил скрепен ценен документ от архиепископската канцелария до Бдинската епископия.

Водещи

Най-четени