Болшой театър отваря врати след шестгодишен ремонт 28.04 | 08:58

Откриването ще бъде през октомври

От Елена Кирилова

През октомври Болшой театър най-сетне ще отвори отново врати, след щест години ремонт, съобщава Independent.

Държавно финансираната опера и балет е една от най-известните забележителности в Москва. Неговото управление ще обяви края на ремонта, който бе последван от твърдения за корупция.

По думите на компанията, която се занимава с реконструкцията, театърът ще изглежда по същия начин, както по времето на царете. Ще има бродирани от коприна гоблени и възстановени имперски емблеми, които ще заемат мястото на сърпа и чука от съветската епоха.

Огромният полилей, който е висок почти 8 метра и тежи два тона, е бил ремонтиран и ще бъде поставен отново на мястото си преди премиерата.

"За нас най-важни са нещата, направени по сцената и сценичното оборудване", коментира Анатолий Иксанов, генерален директор на театъра.

Болшой театър вече разполага с нови хидравлични сценични устройства, а самата сцена е с изцяло нов дизайн, който позволява по-лесната работа на балета. Нов подземен етаж пък ще бъде използван за камерни концерти.

Ремонтът струва близо 452 млн. евро, 16 пъти повече от пъвроначалната оценка.

През 2009 г. следователи заявиха, че милиони рубли са били пропилени от подизъпълнителите на проекта. Няколко от изпълнителите бяха уволнение от правителството. Освен това имаше и сериозни закъснения и неизпълнение на поставените срокове.

Най-сетне обаче ръководството е сигурно, че театърът ще бъде готов до края на октомври.

Болшой театър преживя тежки години след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и мнозина смятаха, че той губи битката за надмощие с Мариинския театър, чието седалище е в Санкт Петербург.

Но през последните години театърът се опитва да пребори репутацията си на старомодна опера и балет като се заема с продукции на съвременни режисьори и е домакин на редица експериментални постановки.

По-рано тази година той бе разтърсен от скандал, след като заместник-директорът на балетната трупа подаде оставка, тъй като в интернет бяха разпространени негови порнографски снимки.

Водещи

Най-четени