Борим се с 6 нови кандидатури за списъците на ЮНЕСКО 04.04 | 13:08

Целим се към два от списъците - този за нематериалното културно наследство и този за добрите практики

От Елена Кирилова

България има шест нови кандидатури за списъците на ЮНЕСКО, съобщи служебният министър на културата Владимир Пенев.

Четири са българските кандидатури за Листа на елементите на нематериалното културно наследство - двугласното пеене в Неделино и високото пеене от Долен и Сатовча.

В същия списък ЮНЕСКО може да впише и кандидатурата на Националния празник "Сурва” в Перник, който се провежда в началото на всяка година. Последната кандидатура за нематериално културно наследство са чипровските килими.

Останалите две предложения, които България отправя към световната организация, са за Листа на добрите практики. За този списък Министерството на културата предлага читалищата, тъй като те имат практически опит в съхраняването на жизнеността на българските традиции. Втората ни кандидатура тук е за вписването на Събора за народно творчество в Копривщица.

Шестте кандидатури вече са депозирани в централата на ЮНЕСКО. Подготвянето им, което включва не само документи, но и 10-минутни филми за всяка кандидатура, е струвало общо 40 хил. лева. Те са отпуснати от бюджета на дирекция "Културна политика”.

Освен кандидатурите, служебният министър представи днес и новия си екип. Проф. Мила Сантова е единият заместник-министър. Тя има опит с кандидатурата на Бистришките баби, които са включени в списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Вторият заместник на Пенев е Деяна Данаилова, която доскоро оглавяваше дирекция "Културна политика”.

Във връзка с кандидатурите за ЮНЕСКО Сантова обясни, че България не трябва да очаква материални дивиденти, ако бъдем приети. Идеята на вписването е страната да отправи своето послание към света.

Сантова заяви, че се надява, че всички български кандидатури ще бъдат одобрени. По думите ѝ те са подготвени по правилата, така че да бъдат положително приети от комисията.

България може да очаква най-ранните вписвания чак след година, тъй като толкова отнема технологичният процес по подготовката на ЮНЕСКО. Освен това не е възможно всички български кандидатури да бъдат вписани заедно. Възможно е част от тях да отнемат много повече време.

Преди официалното представяне на кандидатурите специален поздрав към присъстващите отправиха Бистришките баби. Владимир Пенев пък обяви, че ръководителят на състава Дина Колева ще получи почетния знак на Министерството на културата "Златен век”.

Водещи

Най-четени