Ботевградският музей получи над 1300 монети от „Боженишки Урвич“ 29.04 | 15:06

От 20 години те се съхраняват в Археологическия музей в София

От Олга Андреева

Над 1300 златни и сребърни монети, открити при разкопки на крепостта "Боженишки Урвич", и съхранявани от 20 години в Археологическия музей в София са върнати на Историческия музей в Ботевград. Това съобщиха за БТА от общинската администрация.

Част от монетите - сто, са открити при разкопки при завода "Чавдар" са от турския период. Проучванията на крепостта край Ботевград са започнали през 1972 г., като откритите крепостни съоръжения, гражданска и култова архитектура, както и разнообразни находки от предмети на бита, оръдия на труда, монети, керамика доказват обитаване на района от 4 000 г. пр. Хр. 

През V-VI век крепостта е звено в ранновизантийската система по протежение на Стара планина - Хемус. В периода XII - XIV век тя е била активно средище на икономическа дейности, а през последните десетилетия на XIV век Урвич е седалище на Севаст Огнян - кефалия при цар Иван Шишман. 

Част от монетите ще бъдат подредени в една от постоянните експозиции на Историческия музей в Ботевград. На 3 май в Ботевград ще бъде открита новата сграда на музея, а през целия ден ще има тържества за 145-годишнина от обявяването на село Самунджиев в град Орхание. 

 

Водещи

Най-четени