Боянската църква не е засегната от земетресението 22.05 | 17:15

Част от хоросана се е изронил, но не са засегнати стенописите

От Олга Андреева

Боянската църква, която е в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е невредима. В това се увери министърът на културата Вежди Рашидов при спешното посещение на културния обект днес, след силния трус през нощта.

За щастие уникалните стенописи от XI-XII в. на този културен паметник в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО не са пострадали при земетресението, посочват от пресцентъра на министерството на културата.

При посещението си в Боянската църква обаче министърът и придружаващите го експерти са видели разместени керемиди, а уредничките са показали мястото в църквата, където е паднала част от хоросана.

Министър Рашидов е получил уверение, че последствията от труса са лесно отстраними. Комисия ще изготви подробни доклади с констатации и предписания, след което ще бъдат предприети действия по реставриране.

Въпреки разразилата се буря пред Боянската църква чакаше автобус с посетители.

Освен църквата министърът направи оглед и на Националния исторически музей, заедно с директора му, проф. Божидар Димитров.

В резултат от земетресението от тази нощ на отделни места в НИМ е имало разместени експонати, а в някогашната Пленарна зала се е изронила част от мазилката на тавана.

Има и леко засегнат римски паметник, който ще бъде спешно реставриран. Екипът на проф. Димитров докладва на министър Рашидов, че са взети мерки за почистване и възстановяване нормалната дейност на НИМ.

Продължават огледите на културни ценности в най-пострадалите от земния трус райони. 

Водещи

Най-четени