Брюксел се запозна с българската култура 02.03 | 08:29

Българското хоро поведоха Кристалина Георгиева и Маргарита Попова

От Олга Андреева

Националният празник на България беше отбелязан снощи в централната сграда на Европейската комисия, където гостите имаха възможност да се запознаят с българската култура.

Сред тях бяха дипломати, служители в европейските институции и техните семейства, а също и много българи, установили се в Белгия.

Наред с изложените шедьоври на българското изобразително изкуство, гостите в институцията чуха нашенска народна музика в изпълнение на Елица Тодорова и опитаха български деликатеси и вино, съобщи БТА.

Представената изложба "Майстори на българската живопис", която ще остане в централно фоайе на сградата "Берлемон” на Комисията до 9 март, включва някои от безценните експонати в колекцията на Националната художествена галерия, произведения на Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев и Дечко Узунов.   

"Ако приемем, че езикът на изкуството е универсален, показаните днес в Европейската комисия български творби носят нашето послание за разбирателство, човечност и красота", посочи министърът на културата Вежди Рашидов на събитието, на което присъстваха още четирима еврокомисари, сред които и Кристалина Георгиева.

В своето слово министърът посочи, че нашата страна ще отбележи 134 години от своето Освобождение и включването си в политическата карта на Европа.

"Богатото ни културно наследство е неразделна част от съкровищницата на европейската култура - от образците на античното тракийско изкуство, през високите постижения на средновековната православна художествена традиция, създаването и разпространението на кирилицата, сътвореното от големите възрожденски майстори, до тежненията на новото и съвременното българско изкуство да се впише в европейския културен процес", добави той.

Гостите получиха и мартеници по древна българска традиция, като Рашидов поясни, че са символ на пролетното обновление и, че се закичват за здраве, дълголетие и плодородие.

Освен веселия в централната сграда на Европейската комисия, празник имаше и в Европейския парламент в Брюксел.

В навечерието на национален празник 3-ти март над 90 ученици от Родопите и българските диаспори в Украйна, Молдова, Сърбия и Македония, млади старозагорски музиканти, студенти доброволци от Тракийския университет в Стара Загора, лауреати на наградите на фондация "Стоян Камбарев" и отличени деца от конкурси на европейска тематика взеха участие в голямото тържество.

То се осъществи по инициатива на фондация "Българска памет" със съдействието на българските евродепутати от Групата на ЕНП и под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Сред официалните гости на събитието, преминало под надслов "България: Държава на духа и на писмеността", бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, еврокомисарят Кристалина Георгиева и заместник-председателят на Европейския парламент Райнер Вийланд.

Те поведоха българското хоро, което се изви по време на празненството, а младите музиканти от Националното училище за музикално и сценично изкуство в Стара Загора пък изсвириха познати творби от класиката, а певци от Молдова и Украйна изпяха български фолкорни песни.

Водещи

Най-четени