Бургаският художник Стоян Цанев с изложба в Министерство на културата 22.11 | 07:47

Платна на Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен

От Нели Минчева

Изложба графика на бургаския художник Стоян Цанев ще бъде открита в понеделник от 18:00 ч. в галерия "Средец" на Министерството на културата (МК), съобщи пресцентърът на ведомството.

Стоян Цанев е роден през 1946 г. в Бургас, където живее и днес.

Завършва Академията за изящни изкуства във Варшава (Полша) през 1973 г., специалност "Графика" при проф. Анджей Руджински, с награда на Министерството на културата на Полша. От същата година взима участие в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници (СБХ).

Работи в областта на графиката, живописта и керамиката. Автор е и на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев.

За творчеството си Цанев е удостоен с множество престижни български и международни отличия, между които награда за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 г., награди от международните биеналета на графиката, награда на Биеналето за хумор и сатира, организирано от Дома на хумора и сатирата – Габрово.

През 2007 г. получава най-голямата българска награда за живопис - "Захарий Зограф", и организира изложба в Самоков.

Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе и др., както и на музейни и частни колекции по цял свят.

В редките си интервюта Стоян Цанев с постоянство говори за абсолютната свобода, необходима като въздух за твореца, припомнят от МК.

Водещи

Най-четени