България е наистина богата! Блесна бронзов колан край Добрич 15.10 | 17:26

Археолозите попаднаха и на уникална еднокорабна базилика

От Теодора Кокаланова

И последните съмнения за богатството на страната ни може да се "изпарят". Археолози откриха бронзов колан на старобългарски воин при разкопки в местността Славната канара край село Дебрене, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов.

"Находката от края на IX - началото на X век е ценна, защото обичайно такива воински колани попадат в ръцете на иманяри и не могат реално да бъдат реконструирани", поясни археологът Боян Тотев.

По думите му комплектът от 17 апликации - стилизирани листа на лотос и накрайник, са открити в надземно жилище, което все още не е докрай разкопано. Археологът добави, че след почистването и реставрацията на колана ще стане ясно какъв е бил рангът на воина.

В Славната канара археологическата експедиция е разкрила напълно еднокорабна базилика, проучвана за кратко през 90-те години на миналия век.

През септември археолозите попаднаха на църковно съкровище с над 1200 ранновизантийски монети от бронз, за което се предполага, че е събираната лепта от миряните. Открита е и източната порта на крепостта, изградена вероятно за охрана на базиликата.

"Смята се, че в Славната канара са били упражнявани култови практики още от ранножелязната епоха, а мястото е обитавано от дълбока древност", отбеляза Костадин Костадинов.

Регионалният исторически музей възнамерява в партньорство с общината в Добрич, която финансира разкопките, да направи обекта достъпен за туристите, предаде БТА. Археологическата експедиция ще продължи и през ноември.  

Водещи

Най-четени