България и Турция заедно ще опазват културни ценности 29.08 | 12:03

Подписаха споразумение за забрана на незаконния внос и износ на културни ценности

От Олга Андреева

"България и Турция имат воля заедно да опазват културните ценности така, както правим с много други държави. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов при подписване, заедно с турския си колега, на споразумение за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културните ценности.

Рашидов даде пример с последната пратка от 488 ценни антични предмета, заловена само преди дни от българските гранични власти на ГКПП Лесово.

Освен този документ Вежди Рашидов и колегата му Ертугрул Гюнай подписаха и още едно междуправителствено споразумение – за кинематографична копродукция, което има за цел да улесни сътрудничеството между българските и турските кинематографисти и да поощри създаването на съвместни филмови проекти.

Представители и от двете страни се срещнаха вчера, за да обсъдят евентуални бъдещи съвместни проекти. От българска страна участваха Димитър Митовски, Димитър Гочев, Любомир Нейков, Евтим Милошев, Зорница София, Влади Въргала, Андрей Слабаков, Борислав Чучков.

"Благодаря на Вежди Рашидов за идеята да доведе в Истанбул част от най-изявените български кинотворци и да ги срещне с техни известни турски колеги. Това се случва за първи път и ще даде много добри плодове”, заяви турският министър.

Водещите турски телевизии и електронни медии отразяват широко визитата на Вежди Рашидов в Истанбул, като изтъкват особената важност на двата подписани документа и успешния диалог в областта на киното, подчертават от културното ни ведомство. 

Водещи

Най-четени