България отнася солена глоба – не въвела защита на авторските права 11.02 | 14:14

Свръхправата на артистите били само на хартия

От Филипа Тодева

България може да отнесе солена глоба от над 800 000 евро, ако не въведе в най-кратки срокове Директивата на ЕС за увеличаване на срока на защита на авторските права и правата на музикалните изпълнители и продуцентите на звукозаписи. Според европейския регламент срокът се удължава от 50 на 70 години. Страната ни има срок до 27 март да въведе директивата, обясни Георги Дамянов, шеф на дирекцията "Авторско право" в Министерството на културата.

"Промяната трябваше да бъде направена до ноември 2013 г.", припомни Дамянов, цитиран от БТА. "Желанието ни е да спазваме сроковете за въвеждане на международното законодателство, затова сега внесохме Пекинския договор, който регламентира правата на артистите изпълнители в аудиовизуални произведения", добави той.

Депутатът Мартин Захариев каза, че ще препоръча да се изчака с ратифицирането на Пекинския договор, без да се определят срокове. Той трябва да изготви доклад с препоръка към парламентарната Комисия по култура и медии и към Народното събрание. "След като процедурата е задвижена от МК и Министерския съвет, трябва да се съобразим с това, но същевременно не трябва да бързаме и да сме третата страна, която ратифицира договора - след Сирия и Ботсвана", добави Мартин Захариев.

Ратифицирането на Пекинския договор няма да доведе до съществени промени в българския Закон за авторското право и сродните му права. Ще бъдат въведени три-четири текста, които няма да имат фатални последици нито за ползвателите, нито за правоимащите. Така Дамянов отговори на мнения, че е нарушен балансът в защитата на правата, като предимство имат артистите, изразени от представители на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) и Асоциацията на доставчиците на тв програми. "Свръхправата на артистите са само на хартия", отбеляза Виктор Георгиев от "Артистаутор".

Водещи

Най-четени