България ще има културен център в Истанбул 13.03 | 13:47

Турция пък ще отвори културен център в София

От Андриян Георгиев

На днешното си заседание Министерският съвет е одобрил проекта за междуправителствен меморандум на България и Турция относно взаимно създаване на културни центрове. Предвижда се българският да бъде в Истанбул, а турският – в София, съобщават от правителствената информационна служба.

Културните центрове ще имат статут на държавни културни институти. Въпросите, свързани с имуществото, което ще им се предостави, и цялото финансово обезпечаване ще бъдат подробно описани в допълнителна спогодба.

Кабинетът одобри на днешното си заседание и програма за сътрудничество между България и Турция в областта на опазването на недвижимото културно наследство. Тя включва конкретни дейности по идентификация и опазване на обекти на недвижимото културно наследство от взаимен интерес, намиращи се на територията на двете страни.

Българската страна планира експедиции в района на Одрин, Къркларери, Визе и Текирдаг, фотограметрично заснемане на сградата на Българската екзархия в Истанбул, на църквата в с. Коюн Баба, на бившата българска мъжка гимназия в Одрин, както и изготвянето на проекти за реставрация на българския метох при църквата "Св. Стефан” и на сградата на екзархията, за отводняване на дворното пространство на църквата "Св. Вмч. Георги” и за благоустрояване на българските гробища в Одрин.

Най-четени