Български археолози ще проучват прабългарски поселения в Украйна 10.08 | 08:09

По покана на украинските им колеги

От Андриян Георгиев

Втора година продължават археологическите проучвания и разкопки на поселения на прабългари в българското село Криничное (Чушмелия) в Украйна. Това каза Вячеслав Баранов, сътрудник на Института по археология на Националната академия на науките на Украйна, който участва в разкопките. 

"Много ни се иска към нашето изследване да се присъединят български учени. Говорим за това. Би било хубаво експедицията да има съвместен статус – между България и Украйна. Сега си пишем по електронната поща с учени от България, които са проявили интерес към тези изследвания", каза Вячеслав Баранов пред агенция "Фокус".

"За съжаление крайбрежната зона на езерото Ялпуг, където се намира поселението, се разрушава и то постоянно се подлага на разрушение по природни причини. Имаме малко време, за да го изследваме, а поселението не е едно. По брега се разполагат около десет прабългарски селища, които трябва да се изследват преди тяхното разрушаване", обясни Баранов. 

По време на проучванията в Бесарабия, Украйна, са били намерени две маслобойни в землянка. Най-близките аналогии на такива керамични маслобойни се намират – едната от тях в Саркеле, на брега на река Дон, всички останали - в Средна Азия. Много е интересно как тази традиция се прояви в български регион, коментира украинският археолог.

"Тази година намерихме много интересен орнаментиран съд. Традиционно българите са украсявали съдовете с линейно-вълнист орнамент. Този съд беше украсен с орнамент, по-характерен за гръцката цивилизация. Струва ми се, че тракийското се е отразило в българското изкуство и бита", каза още Баранов.

Сред другите находки е изображение на човек, малка фигурка на глава от камък. Това е, може би, първа такава находка в Бесарабия, добави археологът. 

От изследванията става ясно, че прабългарите в тези поселения в онзи период са отглеждали зърно, вероятно - добитък; маслобойните са се използвали за приготвяне на масло. Живели са в полуземлянки на бреговете на езера и реки. Занимавали са се с изготвяне на керамика. Намирали са се на доста високо технологично ниво. 

"Тази година беше разкрит много богат културен слой, с много интересни находки. Реставрирахме кухненски съдове, които ще отидат в музея в Киев, тъй като Болградският музей, за съжаление, няма право да държи археологически предмети. Много ни се иска, разбира се, тези предмети да попаднат именно в Болград – там, където бяха намерени. Тяхното наличие е много важно за самите българи в Бесарабия, за разбирането на своята история и култура в древността", завърши Вячеслав Баранов.

Водещи

Най-четени