Български гладиатори участват в исторически възстановки в Рим 15.04 | 15:29

Ще демонстрират бойните умения на римската армия и гладиаторски битки

От Олга Андреева

Групата за исторически възстановки "Първа тракийска кохорта" от Свищов участва в традиционни празници на почитателите на античната история в Рим от днес до 17 април, съобщиха на БТА от общинската администрация на крайдунавския град.

На историческата арена "Циркус Максимус" в италианската столица групата от Свищов ще се включи в демонстрации на бойни умения на римската армия, гладиаторски битки, както и във възстановки на древни обичаи и бита на древните римляни, организирани от Асоциацията "Италианска историческа група".

Двете организации си партнират във фестивала на античното наследство "Орел на Дунава". Той се провежда от 2008 г. и е сред амбициозните проекти за културен туризъм на община Свищов.

Съхраняване на културно-историческото наследство и популяризиране на древната римска крепост Нове край Свищов е целта на фестивала. В античната крепост е бил разположен Първи италийски легион, охранявал дунавската граница на Римската империя от набезите на варварските племена по времето на император Траян. 

Групи за исторически възстановки от страната и чужбина се очакват в най-новото издание на фестивала "Орел на Дунава" от 27 до 29 май в Свищов, когато крайдунавският град се превръща в уникална сцена на вековете, пресъздаваща духа и атмосферата на Древен Рим. 

Водещи

Най-четени