Български изложби ще красят музея „Роден“ в Париж 31.01 | 15:41

Колекции от музеите „Роден” и „Пти Пале” пък ще гостуват у нас

От Олга Андреева

Прочутият музей "Роден” в Париж ще отвори вратите си за първи път за българска изложба. България получи официална покана да гостува със своя изложба, най-вероятно рисунки и скулптури, веднага след завършването на започналия голям ремонт в музея.

Това стана ясно след срещата между новата директорка на музея "Роден” Катрин Шевийо и министъра на културата Вежди Рашидов, който е на посещение в Париж, посочват от културното ведомство.

Проектът за българска експозиция в действителност ще бъде началото на реализиране на новата концепция на музея "Роден” да се отвори за чуждестранно изкуство. До този момент в музея не са показвани чужди колекции.

От своя страна министър Рашидов отправи покана специална колекция от музея "Роден” да гостува в една от националните ни галерии в София.

Междувременно стана ясно, че тази есен в София уникална своя колекция, наречена "Париж 1900”, ще покаже световният музей "Пти Пале”. Голямата представителна колекция на "Пти Пале” да бъде открита на 25 октомври т. г. в пет от залите на Националната галерия за чуждестранно изкуство в София, уточниха министър Рашидов и директорът на прочутия парижки музей "Пти Пале” Жил Шазал на днешната си среща.

Жил Шазал поздрави България за петгодишното Споразумение за сътрудничество с Лувъра, което трябва да бъде подписано днес следобед в Лувъра.

Директорът на "Пти Пале” прие поканата на министър Рашидов да посети България и да се запознае с творчеството на известни наши художници, творили в периода до 1920 г. Това е първа стъпка към подбора на специална българска експозиция, която реципрочно да бъде показана в залите на "Пти Пале”.

"Радват ме много добрите резултати от двете днешни срещи, защото искам българският талант да бъде показван в най-престижните световни зали и сцени. България заслужава да има истинско голямо самочувствие за своите възможности”, заяви Вежди Рашидов. 

Водещи

Най-четени