Български филм открива София Филм Фест 08.02 | 07:34

Лентата "Аве" на Константин Божанов ще бъде показана на 9 март

От Елена Кирилова

Дебютният филм на режисьора Константин Божанов "Аве" ще даде началото на 16-ия София Филм Фест, съобщават организаторите.

Филмът ще бъде излъчен на 9 март в Зала 1 на Националния дворец на културата (НДК) и ще бъде включен в конкурсната програма на фестивала.

Лентата разказва за младо момче, което потегля на автостоп към погребението на свой приятел. По пътя Камен среща 17-годишно момиче на име Аве. Аве е избягала от къщи и заминава заедно с него по пътищата.

При всяко ново прекачване девойката измисля нови истории за двамата, като забърква Камен в сериозни неприятности. Въвлечено в странното си приключение с Аве, момчето неусетно започва да се влюбва.

В главните роли ще видим Ованес Торосян, когото гледахме в "Тилт" и "Източни пиеси", и Анжела Недялкова. В актьорския състав влизат още Мартин Брамбах, Светлана Янчева, Николай Урумов, Елена Райнова, Красимир Доков и Йосиф Сърчаджиев.

"Аве" може да се похвали със сериозен успех, след като взе куп международни награди, сред които Специалната награда на журито – Сараево'11, голямата награда "Iron Herring в Лийдс'11 I наградата за най-добър режисьор на фестивала "Златна роза" – Варна'11.

Водещи