Българско светилище на 26 века е на път да изчезне 15.03 | 18:38

То е в списъка на най-застрашените културни паметници в Европа

От Теодора Кокаланова

Комплексът "Мишкова нива" край Малко Търново е в списъка на най-застрашените културни паметници в Европа. Всички те са с богата история и са в надпревара кой да бъде спасен. До "Мишкова нива" води разбит горски път, достъпен само няколко в месеца в годината. В сърцето на Странджа мраморните блокове са с хилядолетна история. 

"Маркирано е било едно свещено място, с този тракийски племенен вожд, който е бил погребан тук. След това на това място са започнали да идват жреците, за да правят своите молебени и накрая се превърнало в общо племенно светилище", разказва Веска Тодорова, експерт "Туризъм" в Малко Търново. На метри от граничната бразда комплексът включва още некропол и римска вила. Крепостта е оцеляла от иманярите, но не и от разрухата на времето. 

Преди няколко години е разкрита жертвената площадка на светилището. След откритието е направен опит култувата гробница да бъде пренаредена, за да се доближи максимално до оригинала. Блоковете обаче един по един падат, а общината дори няма право да ги изправи, защото обектът е паметник на културата. Светилището има шанс да бъде спасено, след като попада под полезрението на "Европа Ностра", чиито председател е Пласидо Доминго.

В пилотната програма на организацията над 1000 обекта в риск се борят за финансиране. Избрани са 11, като сред тях е и светилището в "Мишкова нива". На финала през май ще останат 7, а дотогава интересът към свещеното място на траките не спира. Хората изливат вино пред входа на светилището в подкрепа на своите молитви за късмет и за здраве.

Дори с помощ от Европа обаче парите няма да стигнат за цялостна реставрация и консервация на обекта. Една от целите на програмата е да обърне внимание на държавите как да опазват собственото си културно наследство, предаде bTV. 

Водещи

Най-четени