В Габрово отбелязват 150-годишнината на Алеко Константинов 09.01 | 15:02

Изложбата в Дома на хумора и сатирата включва 115 карикатури на "Щастливеца"

От Гергана Златкова

В Музей "Дом на хумора и сатирата" в Габрово е подредена изложба, посветена на 150-годишнината от рождението на Алеко Константинов. Тя ще продължи до 27 март 2013 година.

Експозицията включва 115 карикатури, подбрани от музейния художествен фонд "Хумор на народите", съобщиДарина Маринчевска - уредник в музея, цитирана от БТА.

Карикатурите са рисувани през годините от трима от най-известните български карикатуристи - Борис Ангелушев  /1902-1966/, Теню Пиндарев (1921-2010) и Тодор Цонев (1934-2004).

По думите на Маринчевска тримата майстори на карикатурата със сатиричните си пера предлагат своеобразно пътешествие в дебрите на българската душевност, обобщена от Алеко Константинов в образа на Бай Ганьо .

Изложбата включва 29 карикатури от цикъла "Бай Ганьо" и "До Чикаго и назад" от Борис Ангелушев, една рисунка от Теню Пиндарев и 85 творби на Тодор Цонев от серията му за Бай Ганьо.

Според Маринчевска в карикатурите е изразена не само творческата, но и гражданската позиция на тримата големи български художници.

"Колекцията "150 години от рождението на Алеко Константинов" е не толкова пътуване към героите на сатирика, колкото провокация да се обърнем към самите себе си - какви сме и какви искаме да бъдем.", коментират от музея.

Водещи

Най-четени