В Нощта на музеите и галериите няма да се спи 15.05 | 21:32

На 18 май галериите и музеите ще са отворени до полунощ

От Мартина Панайотова

Задава се поредното издание на Нощ на музеите и галериите София, по повод на която вечерта на18 май ще е посветена на култура и изкуство.

Превърналото се в традиционно за месец май събитие е част от европейската инициатива, към която от няколко години се присъедини и България.

За шест часа – от 18 до 24 часа, над 30 музея, галерии и други нестандартните градски арт пространства ще приветстват софиянци с вход свободен, пишат Peika.bg.

Освен традиционните си експозиции културните средища подготвят и допълнителна програма за посетителите – музика, видеопрожекции и различни пърформанси.

Тазгодишната програма на Европейска нощ на музеите ще е изключително разнообразна във Франция, където ще се включат най-много градове, а общо галериите и музеите наброяват близо 1000.

От България се включват градовете - Благоевград, Кюстендил, Монтана, Перник, Русе, Смолян, Стара Загора и Търговище, като традиционно най-активни са Пловдив и София.

Някои от най-нтересните неща, които можете да видите са например селекцияата от пропагандни плакати в Музея на социалистическото изкуство, Горгони в депото в Сгх, както и тжорби и различни инсталации от китайското свъвременно изкуство във Vivacom Art Hall.

Пълната програма на Нощ на музеите и галериите София 2013 вижте на Peika.bg

Водещи

Най-четени