В Свиленград днес празнуват най-голямата си победа 05.10 | 19:13

102 години от Освобождението на града от турско робство

От Филипа Тодева

Изборният 5 октомври е празник на Свиленград. Градът чества 102 години от освобождението си от османско робство. По традиция денят започна с тържествена литургия за здраве и благоденствие на града и на цяла България.

На църковния ритуал, който бе извършен в храма "Живоприемний източник” в кв. "Гебран”, присъстваха кметът на общината Георги Манолов, заместник-кметът Мария Костадинова, жители и гости на града, ученици.

След това, както винаги на този празник, десетки свиленградчани се качиха на връх Шейновец, за да изразят почитта си с цветя, венци, паметни слова и панихида пред освободителите на града през 1912 г. Тази година в тържеството се включиха Общински съвет и Общинска администрация – Свиленград, Общински съвет и Общинска администрация – Любимец, ПП ГЕРБ, БСП, Коалиция за Свиленград, Тракийско дружество – Свиленград, СОУ "Д-р "Петър Берон”, ОУ "Любен Каравелов” и много граждани.

Историческата хронология на събитията, случили се на 5 октомври 1912 г., и победният щурм на върха, наречен Малката Шипка, разказа Елена Митева от Общинския исторически музей. Архиерейският наместник отец Константин и отец Георги отслужиха заупокойна панихида в памет на загиналите в историческата битка 14 български войници.

Свиленград е освободен от османско робство и преминава отново в пределите на България 34 години по-късно след Освобождението през 1878 г. Това става по време на първата битка в Балканската война – на 5 октомври 1912 г. Тогава 30-и Шейновски пехотен полк от Втора българска армия, водена от ген. Никола Иванов, превзема турска военна крепост на връх Курткале в Родопите. Това отваря пътя на българската войска и тя успява да влезе и освободи Свиленград.

На този връх, който се намира на 30 км от Свиленград, са паднали първите жертви на Балканската война – 14 български воини, дали живота си за свободата на поробените си сънародници. Свиленградчани никога не забравят саможертвата на героите. В чест на Шейновския полк върхът е наречен Шейновец. В памет на героите е издигнат паметник-костница още през 1935 г. А денят 5 октомври е избран за празник на Свиленград с решение на Общинския съвет от 1997 година.

Водещи

Най-четени