В Търново обсъждат съхраняването на културното наследство 13.09 | 19:59

Четири изложби представят постиженията в тази област на българските изследователи

От Андриян Георгиев

Съвременни методи за съхраняване на културното наследство са в центъра на дискусиите на международната конференция във Велико Търново на тема "Цифрово опазване и представяне на културното и националното наследство", съобщава БТА. 

В рамките на програмата ще бъдат демонстрирани цифрови архиви, виртуални музеи и цифровизирани библиотеки.

Четири изложби представят постиженията в тази област на българските изследователи.

Дигитализирани изображения и звук от старинни православни камбани, снабдени с пълна документация за техния произход са представени в експозицията "Между Бога и хората". 

Изложбата "Астроинформатика" представя дигитализирани фотографски плаки на снимки на звезди и космически явления, направени от началото до 70-те години на миналия век от български астрономи.

Магнетофонни и грамофонни записи на народни песни, прехвърлени на цифров носител са представени в две изложби на тема " Фолклор", които са част от мащабен проект на Института по фолклор при БАН.

В едната експозиция са представени 1 000 народни песни от колекцията на проф. Тодор Джиджев, а в другата са включени съхранени творби от народното песенно творчество, издирено и събрано от фолклориста Васил Стоин през 30-те години на миналия  век. 

Осигуряването на отворен достъп до цифровизираното културно и научно наследство също бъде обсъдено на кръгла маса. 

Изследователи от България, Швейцария, Унгария, Русия, Германия и Украйна участват в тридневния форум, организиран от институтите по математика и информатика и по фолклор при БАН, Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", със съдействието на Регионалния исторически музей и Регионалната народна бибилиотека "П. Р. Славейков".

Най-четени