В Търново отбелязват 200 години от рождението на Ференц Лист 19.11 | 13:56

Големият композитор е почетен с изложба в Регионалната библиотека

От Станимира Колева

Изложба от плакати по повод 200 години от рождението на именития пианист и композитор Ференц Лист беше открита в Регионалната библиотека "П. Р. Славейков" в Старата столица. Инициатор на събитието е лекторът по унгарски език във Великотърновския университет Едина Жолчак-Димитрова, съобщава Север.бг.

2011 г. е обявена за световна година на Ференц Лист заради кръглата годишнина и като знак на признание към големия му принос за развитието на музикалните жанрове за пиано и обучението по музикална педагогика.

Лист остава в историята като смел новатор, композитор, диригент, педагог и автор на учебници по музика, създател на жанра симфонична поема. Той е първият изпълнител, който поставя пианото си под прав ъгъл спрямо публиката и с отворен капак, за да могат звуците да се разпръскват свободно в цялата зала. Лист е преподавал в Музикалната академия на Будапеща безплатно, за да допринесе за развитието на културния живот в любимата му Унгария.

Характерно за неговия маниер на свирене е стремежът към изпълнение на технически трудни композиции. Причина за това вероятно е била нетипичната структура на ръцете му. В Историческия музей на Ваймар, Германия (където Лист е прекарал немалък период от живота си), се пази отливка на ръцете му, от която се вижда, че тънките му пръсти нямали типичната мембрана между тях. Тази особеност му е позволявала да разтвори безпрепятствено дланта си, като се смята, че е можел да обхваща едновременно 12 клавиша на пианото.

Най-четени