В ателието на Пабло Пикасо 27.06 | 17:46

Инвестициите в пазара на съвременното изкуство си заслужават, твърдят експертите

От Вероника Стойновска

Изложба на избрани творби на Пабло Пикасо, под наименованието "В ателието на Пабло Пикасо", беше открита в Галерията за съвременно изкуство. Изложбата съдържа графики, рисувани в семейната вила на художника в Кан "Ла Калифорни" и мащабна серия от рисунки и платна, наречена "Ателието".

Особено място "в ателието" заема "Калифорнийският скицник". Това е скицник-потрфолио, рисуван в периода ноември 1955 г. – януари 1956 г. Любопитното е, че в него творбите са рисувани първо само от дясната, а след това са дорисувани и от лявата страна. Така повечето произведения стават "с две лица", обясняват специалистите.

В галерията са изложени копия и на едни от най-известните картини на твореца, като една от тях е  "Момче с лула", която е наскоро откупена 104 милиона долара. Цената на тази картина се е повишила над 3460 пъти през годините. Показана е и "Гола жена, бюст и зелени листа”, рисувана през 1932 година, която на търг на Christie`s в Ню Йорк е продадена за 106 млн. долара. Мистериозният нов притежател е изложил картината в галерия в Лондон.

Покрай тези цифри по време на откриването на изложбата беше коментиран и пазарът на съвременното изкуство. Според анализаторите той е един от най-сигурните, а инвестициите в него - оправдани.

Пред галерията място намери и арт перформънс. Този път изобретателните художници са съчетали автомобилният дизайн с изкуството по интересен начин. Изрисуван беше джип Range Rover Evoque. Нестандартното съчетание на изкуството и автомобила ще бъде паркиран на площада пред Народното събрание и ще остане там в продължение на месец. 

Организаторите загатнаха за голямо събитие около откриването на изложбата, което ще се състои през октомври, но какво точно ще бъде - не дадоха никаква допълнителна информация. 

Водещи

Най-четени