В битка за "Европейска столица на културата 2019" 18.10 | 09:52

8 български града ще се явят на конкурса

От Кремена Бедерева

Осем града са се кандидатирали за "Европейска столица на културата 2019", съобщиха от Министерството на културата. Те официално ще се представят в петък, тъй като срокът за подаване на кандидатурите изтича.

Заявилите участие досега градове са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Русе, София, Шумен. В петък те официално ще подадат документите си, след което кметове и зам.-кметове ще представят предимствата на градовете си.

След това предстои конкурс на два етапа – предварителен подбор и окончателен избор. През 2019 г. за домакини на европейската инициатива са определени България и Италия.

Изборът се прави от 13-членно жури от независими експерти, в това число и 6 български експерти. Европейската комисия следи и е гарант за провеждането на напълно прозрачна и независима процедура по избора.

Инициативата "Европейска столица на културата" представлява една от ключовите дейности на Европейския съюз в областта на културата, уточняват от министерството.

Целта е да се подчертае богатството и културното многообразие в Европа, споделянето на общи ценности, насърчаването на взаимното опознаване и разбирателството между европейските граждани. Инициативата е лансирана през 1985 г. по идея на тогавашната гръцка министърка на културата - певицата Мелина Меркури, а за изминалите десетилетия популярността й непрекъснато нараства.

В Италия кандидатите са петнайсетина, сред които са Венеция и Торино.

Водещи

Най-четени